Bezoek aan Innessence, Nederweert
door Lisa
Op 19 februari 2022 zijn we met vier Hunkapi’s en hond op bezoek geweest bij retraitecentrum en ecodorp ‘Innessence’. Een ruim stuk land met daarop een aantal gebouwen, in het zuiden van ons land nabij Nederweert. Het is in eigendom van Pieter en heeft de bestemming rust- en bezinningsoord. Hij woont hier, samen zijn vier kinderen en hun moeder Katja, en nog wat andere mensen die momenteel niet aanwezig waren omdat zij overwinteren in het zuiden van Europa.
Ze hebben een prachtig stuk land met verschillende gebouwen erop, waar ze in wonen en waar ze nu een retraitecentrum in runnen, maar meer ideeën en plannen liggen op de plank.Ook is er een plek voor vuur, plekken voor yurts, een natuurspeelplaats, noem het maar op! Pieter en Katja hebben het water teruggehaald door opnieuw de verbinding te maken met het kanaal. Het stromende water brengt niet alleen een bijzondere sfeer op het terrein, het zorgt er ook voor dat er in de zomer minder muggen zijn. Verder hebben ze een leuke plek gemaakt waar voorbijgaande wandelaars en fietsers een kopje koffie of thee met wat lekkers kunnen krijgen. In ruil stoppen ze wat ‘in de pot’. Hierdoor krijgen ze positieve reacties van mensen uit de buurt. Dit zijn zeker dingen die wij ook in onze toekomstige community zouden willen!
De kip en het ei: eerst het land of eerst de mensen?
We hebben een aantal community projecten bezocht de laatste tijd, waarbij men eerst het land gekocht heeft en daarna op zoek gegaan is naar mensen. Wij starten andersom: wij zoeken eerst de mensen en steken tijd in het vormen van een hechte groep, waarna we op zoek gaan naar land. Beide gevallen hebben voor- en nadelen die voelbaar waren in onze bezoeken en tijdens de verdiepende gesprekken.
Als eerste: Wat is het geweldig om een stuk land te hebben waar je aan de slag kunt! Een plek voor vuur, plekken voor yurts, een natuurspeelplaats, noem het maar op! Je hebt iets concreets, en daarmee ook een incentive voor mensen om te komen en bij te dragen. Belangrijk hierbij is de juiste mensen aan te trekken en duidelijk te zijn in wat er van beide kanten verwacht wordt. Goede communicatie is hierbij de uitdaging.
De downside van het hebben van land en (nog) niet een hechte, goed functionerende groep, is dat het groepsproces gelijktijdig plaatsvindt naast alle dingen die moeten gebeuren op het terrein. Het vergt tijd en goede begeleiding om een hechte groep te vormen waarop je kunt bouwen. Wij zijn er inmiddels een jaar mee bezig en ervaren verschillende fases. We zijn gestart met veel enthousiaste mensen waarmee we elke maand samenkwamen. Na ongeveer een half jaar werd het voor een flink aantal mensen duidelijk dat dit niet de groep of het moment voor hen was. Doordat we open in de groep delen en reflecteren, kwamen deze mensen zelf tot dit inzicht. De kleinere groep die overbleef, stroomt. Momenteel openen we de deuren om weer te groeien. Met als doel een grote hechte groep die op één lijn zit en stroomt. Dit proces om te groter te groeien zal weer goede begeleiding en aandacht krijgen. Zo wordt het implementeren van sociocratische principes belangrijk. En het blijven uitspreken en adresseren van wrijvingen en conflicten. Met een grote groep kunnen we meer werk gaan verzetten in subgroepen, en komt ons eigen stuk land een stapje dichterbij.
Voor ons was het bezoek aan de verschillende communities een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Een groep mensen die elkaar vertrouwt, op elkaar kan bouwen en de dezelfde visie heeft, is goud waard. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt en kennis willen maken met onze groep, neem dan contact met ons op.
Voor ons was het bezoek aan de verschillende communities een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Een groep mensen die elkaar vertrouwt, op elkaar kan bouwen en de dezelfde visie heeft, is goud waard. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt en kennis willen maken met onze groep, neem dan contact met ons op.