Open dag LiberTerra

door Kim

Ruim 2 jaar geleden las ik een krantenartikel over LiberTerra. Het streven om een brug te slaan tussen boeren die willen stoppen met hun bedrijf -maar nog wel op de boerderij willen blijven wonen- en mensen die duurzamer willen wonen en leven, sprak mij aan als gouden formule. Sindsdien heb ik LiberTerra op de voet gevolgd en de afgelopen open dag is het eindelijk gelukt om langs te gaan.

Aan de weg word ik hartelijk opgevangen en gewezen waar het best te parkeren. De locatie maakt direct duidelijk dat dit een project van pioniers is. Wonen in wat 4 jaar geleden een drassig weiland was, zonder gemaksvoorzieningen op haalbare loopafstand, is niet iets dat je dagelijks tegenkomt in het kleine Nederland.

Het blijft me verbazen hoe snel een landschap kan veranderen wanneer de mens een handje meehelpt. Daar waar water bleef liggen is nu een vijver en de gegraven wadi’s zorgen voor een natuurlijke afwatering richting de moestuin. De wilgen- en populieren takken die eerst dienden als ondersteuning zijn als waterliefhebbers makkelijk aangeslagen -nog een natuurlijk afwateringsmechanisme- en bieden nu als beginnende bomen beschutting voor nieuwe aanplant.

Het geheel doet aan als een mini woonwijk, nieuwe stijl. Er is geen asfalt of beton te bekennen en ook schuttingen horen hier niet thuis. Daardoor straalt er vanaf dat hokjesdenken hier geen voeten aan de grond heeft. Een organische opzet waarin alle onderdelen duidelijk met elkaar in verbinding staan. De cirkelvormige tuinen lopen naadloos in elkaar over, in het midden een veld met picknicktafels en paden lopen zowel naar de 10 afzonderlijke huisjes, als de moestuin en het gezamenlijke strobouw ‘dorpshuis’. Alle huizen zijn van dezelfde houtskelet makelaardij (Mindful Homes) maar ieder met een persoonlijk karakter. Eenheid zonder verlies van eigenheid.

Ik raak in gesprek met een van de bewoners, die ik blijk te kennen, wat een leuk weerzien. En later ook met het brein en hart van LiberTerra, Mieke Elzinga. Zij vertelt over het binnenkort te lanceren platform, de pilot in Koedijk is namelijk van de grond en dient als geslaagd voorbeeld. Dezelfde formule kan dus toegepast worden op meerdere locaties. Zoals een ware pionier betaamt heeft ze een groter plan voor ogen waar ze enthousiast over vertelt. Ik ben blij dat ik ‘s ochtends heb besloten de reistijd voor lief te nemen en deze inspirerende plek en mensen te bezoeken!

Voor Hunkapi Circle zijn voorbeelden als deze een drijfveer om door te zetten. Door elkaar te ontmoeten en kennis en ervaring uit te wisselen, verhogen we elkaars energie. De energie van pioniers, zij die doen wat nog niet eerder is gedaan.