Het bouwen en plaatsen van een houten yurt

door Rob

Begin maart hebben we mijn zelf ontworpen houten yurt geplaatst op het stukje land van Ronald in Putten. Dat was de bekroning van een project waar ik afgelopen twee jaar veel tijd en energie in heb gestoken.

Het begon allemaal zo’n twee jaar geleden met een idee en wat losse schetsjes op papier. Het idee om een huisje te bouwen van hout, gebaseerd op het idee van een yurt. Op te bouwen uit modules en dus verplaatsbaar, maar met de voordelen van hout: beter bestand tegen het Nederlandse weer dan de traditionele Mongoolse yurt en ook beter geïsoleerd. Ik werkte wat tekeningen uit op de computer om een globaal idee te krijgen van hoe het eruit zou komen te zien, hoeveel materiaal ik nodig zou gaan hebben en wat de kosten ongeveer zouden gaan worden. Ik besloot pallets te gebruiken voor de basis van de wanden en PVC zeildoek (vrachtwagenzeil) als dakbedekking. Langzaam maar zeker begon het idee vorm te krijgen.

Toen het concept eenmaal was uitgewerkt was het een kwestie van materiaal verzamelen en alle onderdelen van de yurt bouwen. Gelukkig had ik een grote werkplaats ter beschikking waar ik het geheel droog en stap voor stap kon opbouwen.

Eind vorig jaar kwamen we in contact met Ronald uit Putten. Hij was op zoek naar mensen om langere tijd mee samen te werken op zijn terrein. Een ideale broedplaats voor onze ideeën… en het plaatsen en uittesten van de houten yurt! Ronald was enthousiast en zo konden we de eerste voorbereidingen gaan treffen voor het plaatsen van het huisje. Op de plek waar de yurt zou komen stond nog een grote eik waarvan al gepland was dat deze weg zou worden gehaald. We besloten dit als eerste community project op te pakken en de boom tot brandhout te verwerken. Een hele klus!

Daarna moest het terrein klaar worden gemaakt voor de plaatsing van de houten yurt. We besloten een fundatie te bouwen van stoeptegels om het geheel te dragen. Omdat de yurt een bijna ronde vorm heeft hebben we een cirkel van stoeptegels gemaakt en deze met de waterpas uitgelijnd. Daarna kan de vloer van de yurt worden opgebouwd.

De yurt bestaat uit drie delen die op elkaar geplaatst worden: de vloer, de wanden en het dak. Nadat de vloer is gelegd, is het tijd om de wanden, de deur en de ramen te plaatsen. De wanden bestaan uit twee pallets die op elkaar worden geplaatst. Deze pallets zijn volledige modules met houten bekleding aan de buitenkant en stoffen bekleding aan de binnenkant. Daartussen zit isolatiemateriaal. De tweede pallet tillen we op zijn plek met een zelfgemaakt hijskraantje. De wanden worden met elkaar bevestigd door staalkabels die met spanners worden aangetrokken.

Als laatste wordt het dak geplaatst. In het midden de steunkolommen met een koepel met dakbalken die op de wanden rusten. Daaroverheen komt het zeildoek. Aan de binnenkant komen houten platen ter bekleding. Tussen de dakplaten en het zeil zit isolatiemateriaal.

En zo is de houten yurt af!

We gaan de yurt voorlopig gebruiken als groepsruimte voor onze bijeenkomsten maar ook voor herbergen en communitydagen. Dus kom gerust een kijkje nemen!